HTML

 

tizenegyker


Budapest XI. kerületének, azaz Újbudának gyönyörű és rémséges oldala.

Fedélzeti kamera

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

  • Meister: Csak nem lesznek idén önkormányzati választások? Ilyenkor érdekes módon sok többéves probléma hipp... (2019.05.30. 08:56) Eltűnt a Fehérvári út szégyene

Vége a bolhapiacnak

2013.10.20. 07:28 :: tizenegyker

A szabálysértési törvény módosításának hatályba lépése után nem tétlenkedett az újbudai önkormányzat, egyből felszámolta a Vahot utcai bolhapiacot.

A történet még a rendszerváltás körüli időkre nyúlik vissza, akkor a Kelenföldi Szabadidőpark (mai Bikás park) nagy parkolójában MDF-piac nyílt, ahol szombatonként a mezőgazdasági termelők árusíthattak. Ez felhígult formában a mai napig nagy sikerrel zajlik, az árusok helypénz fejében kínálhatják portékáikat. A probléma azután kezdődött, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény egyes rendelkezéseit az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte. Ezzel viszont kánaán nyílt az illegális árusoknak, akik ellen nem lehetett hathatósan fellépni.

2013_bolhapiac.jpg

Az önkormányzat így partner lett, hogy a Vahot utcában az MDF-piacra ránőve, a metróállomás építéséhez közelebbi részen bolhapiac működjön. Bár a rendőrség és a közterület-felügyelet a lehetőségeinek keretében mindent megtett, hogy rendet tartson (folyamatos igazoltatás, körözött bűnözők kiszűrése, nagy pengéjű kések és másolt VHS-filmek árusításának megakadályozása), minden tekintetben áldatlan állapotok uralkodtak.

Az alkotmánybírósági döntés nyomán az Országgyűlés módosította a szabálysértési törvényt, ami október 15-ével hatályba is lépett. Most már nincs kiskapu az illegális árusításra, az önkormányzat pedig nem partner olyanban, amely nem kulturális körülmények között zajlik, pontosabban nem vetheti ki rá a sarcot.

Így hát október 19-én, szombaton hajnalban a rendőrök, közterület-felügyelők, polgárőrök megszállták a Vahot utcát, és megakadályozták, hogy az engedély nélküli árusítás megkezdődjön. Az egyik fán egy felhívás várta az árusokat, miszerint rendezett körülmények között a későbbiekben - a korábbinál lényegesen kisebb területen lehetőség lesz az árusításra azoknak, akik a jövőben megválnának a megunt, használt - saját tulajdonukat képező - vagyontárgyaiktól.

Az MDF piacra érkező vásárlók vegyes érzelmekkel fogadták a döntést. Volt aki felhőtlen örömének adott hangot, volt aki nemtetszését fejezte ki, hogy még 1500 forintos bevételt is sajnálnak a hajléktalanoktól (a helyszínen amúgy inkább a román vagy kisebbségi árusok voltak a jellemzőek). Sokan érdeklődtek, hogy hová költözött a bolhapiac, de fel lettek világosítva, a szabálysértési törvény módosításával ilyen típusú illegális árusításra a jövőben sehol ne számítsanak.

4 komment

Címkék: piac bikás

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenegyker.blog.hu/api/trackback/id/tr235589103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tujapecér 2013.10.20. 16:17:27

Csak az a baj, hogy így nem maradt lehetősége annak aki gyerekei kinőtt, de jó állapotú cipőit, ruháit, esetleg játékait kevés pénzért eladhatná.(a másik oldal meg megvehetné)
Mert az nem válasz, hogy menjen a PECSÁba, ahol csak a lehetőség is 2500+1000Ft./ asztal.
Ki árul ennyit ki, ha nem profi használt cikk kereskedő.
Csak végig kellett nézni miket árultak, néhány száz forintos lomok, kacatok, de nem hasznavehetetlen szemetek voltak.
Bár megszűnt, reméljük lesz valami helyette.

Maci65 2013.10.20. 16:23:23

@tujapecér: Az ilyenek eddig sem a cigók közé mentek árulni, hanem feldobták a cuccot a Vaterára.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.10.20. 16:45:18

Pontosan vatera vagy más online portál, esetleg valami újság apró hirdetése.

zila5 2013.10.21. 06:05:43

A kulturális körülmény, az voltaképp micsoda?
Színházi előadás alatt szabad csak árulni majd a ruhatárban?
süti beállítások módosítása