HTML

 

tizenegyker


Budapest XI. kerületének, azaz Újbudának gyönyörű és rémséges oldala.

Fedélzeti kamera

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

  • Meister: Csak nem lesznek idén önkormányzati választások? Ilyenkor érdekes módon sok többéves probléma hipp... (2019.05.30. 08:56) Eltűnt a Fehérvári út szégyene

Álzebra az iskola előtt

2014.09.11. 20:19 :: tizenegyker

Érdekes helyzettel szembesülhettek az iskolába érkezők szeptember 11-én reggel az Albertfalva utcában. A templom oldalán a Pentele utcától a Bükköny utcáig az út szélét 1,5-2 méteres szélességben mobiloszlopokra rögzített szalaggal elkerítették. Ez még semmi, az iskola kapujával egy magasságba, ahol korlát van, mindkét irányba kijelölt gyalogos átkelőhely táblát helyeztek ki mobiloszlopokra, megszakítva vele az útlezárást.

140911_albertfalvautlezaras_1.jpg

Kijelölt gyalogos átkelőhely, azaz zebra útburkolati jellel valósulhat meg, együttesen az azt jelző táblával. Ez tehát útburkolati jel hiányában egy nem létező gyalogos átkelőhely. A valódi 15 méterrel odébb van. Hogy mi a célja mindennek? Egyelőre rejtély, feltehetőleg az előző nap folyamán helyezték ki. A jelöletlen szalag híján nem lehet tudni, kinek a műve. Reméljük, csak indiszponált munkások sajátos önmegvalósulása.

140911_albertfalvautlezaras_2.jpg

A lezárás amúgy jól megszívatta az autósokat az utcában, főként a szülőket reggel, akiknek minden méter számít, nehogy kicsivel távolabb rakják ki a csemetéjüket, és 20 másodperccel többet gyalogolni kelljen a kapuig.

16 komment

Címkék: zebra

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenegyker.blog.hu/api/trackback/id/tr556689957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2014.09.12. 10:17:30

Ha már úgy is írogatsz, akkor megírhatnád, hogy a Bükköny utcai játszóterekhez fel kellene festeni egy zebrát!
Az utca két oldalán van két játszótér. Kicsiknek, és nagyobbaknak.
A gyerekek, életkori sajátosságaiknak megfelelően rohangálnak át egyik oldalról a másikra.
Na oda kellene egy zebra!
Tavaly felhívtam az illetékes elvtársat, aki közölte, hogy az utca elején már van egy 30-as tábla,
( senki nem tartja be) ezért szerinte nem kell zebra, továbbá az éves "zebrafestési keret" is kimerült már.
(majd ha az ő gyerekét ütik el, gondolom másként áll hozzá)
Ha hasznossá akarod tenni magad ez ügyben intézkedj! :)

Shopping 2014.09.12. 11:06:03

+ megjegyezném hogy ott mindig is volt zebra:
https://www.google.hu/maps/@47.4483088,19.0358669,3a,75y,295.49h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1s_S82iOkAgdKR_fiMU_5poA!2e0

Maci65 2014.09.12. 11:15:08

@Shopping: Amit linkeltél, az a kereszteződés melletti létező zebra, igen, az ott van. De ahogy a képen látszik, a suli ajtaja elé zebra táblát raktak. Én sem értem, hiszen a korlát miatt át se lehet menni ott az úton.

Shopping 2014.09.12. 11:54:48

@Maci65: akkor lehet csak extra biztonsági okokból kirakták a táblákat, mert irányító rendőrre nem volt pénz.
Korábban láttam a sulik környékén, hogy reggelente rendőrök integettek. Jó ötlet szerintem 7-8 ig belefért e rendőröknek is az idejükbe. Külföldön sok helyen így csinálják.

Maci65 2014.09.12. 11:56:09

@Shopping: A valódi zebránál reggelente ott állnak a polgárőrök, és segítik az átkelést.

A lófa szára 2014.09.12. 12:42:50

@Shopping:
Van ilyen a KRESZ-ben, hogy "extra biztonsági ok"?
Olyan butaságokat írsz, hogy az már fáj.
Látszik, hogy nem értetted meg az írás lényegét.

shred 2014.09.12. 13:10:24

@Shopping: Jól működhet ez, csak valami rendszer kellene bele (és persze jogosultság): pl. játsszon a reggeli és délutáni gyerekforgalom idején forgalomirányítót a polgárőr. Mondjuk 3 percenként kiáll a zebrára, leállítja a kocsikat, és amíg ott van, addig a felgyülemlett gyalogosok áthaladnak. Aztán megint a kocsik, megint a gyalogosok... Ezt akár az iskola alkalmazotta is csinálhatná.

feherb 2014.09.12. 14:52:25

A hely egyébként tényleg elég használhatatlan, amióta körbe szalagozták azt a területet. Ahhoz képest, hogy hány gyereket visznek reggel az iskolához a szülök minimális lett a megállóhely.És persze exponenciálisan nő a helyet kereső autók száma. 2.-os gyerekkel szemléltetve:
- Ha meg tudsz állni az iskola elött kiugrik a gyerek, és szemeddel követed, ameddig bemegy: 20 mp-ig foglalod a helyet.
- Ha meg tudsz állni úgy, hogy nem kell átmennie az úton, akkor kiszáll a gyerek, kiszállsz te is, és figyeled ameddig bemegy: 1 percig foglalsz egy helyet.
-Csak úgy tudsz megállni, hogy még egy úttesten is át kell mennie, akkor mindketten kiszálltok, bezárjátok a kocsit, elsétáltok az iskoláig, majd vissza a kocsihoz: 4 perc.

A polgárőrök teljesítménye tényleg elég gyenge. Sajnos általában nem a forgalmat irányítják, hanem az autókat akadályozzák. Azaz ha feltűnik a környéken egy gyalogos, azonnal megfogják az autóforgalmat. Ami így teljesen feltorlódik, és a szabályos dugót alakítanak ki. Sherd kollégával értek egyet, azaz ha néha a gyerekeknek, néha pedig az autóknak adnának utat, akkor mindenki biztonságban és ütemesen eljutna az iskolába.

Ez az "áll zebra" azért is veszélyes mert könnyen előfordulhat, hogy egy gyerek azt gondolja, hogy itt van egy újabb zebra, nyugodtan mehet, míg az autós észre sem veszi a földön álldogáló táblát, és ő is nyugodtan fog menni...

Tolesz 2014.09.12. 15:12:41

@feherb: A polgárőrök nem forgalmat irányítanak, hanem jelzőőri tevékenységet látnak el. Bár elvileg el sem kéne, mert az autósnak kötelessége a zebránál elsőbbséget adnia a gyalogosnak. A jelzőőrök rákényszerítik az autósokat a megállásra, mert sajnos maguktól nem mindig teszik meg.

Tolesz 2014.09.12. 15:15:14

@shred: Rendszer is van és jogosultság is. Az iskola közeli zebráknál a rendőrök mellett közterület-felügyelők és polgárőrök jelzőőri tevékenységet láthatnak el. A jelzőőr egyfajta jelzést mutathat, a tilos. Ekkor kötelező a járműveknek megállniuk. Ha nem mutat semmit, akkor a KRESZ egyéb szabályai érvényesek.

feherb 2014.09.12. 15:37:22

Értem én, de ha már úgyis ott van, akkor még több haszna lenne, ha nem jelzőőrként működne abban a fél órában, hanem forgalomirányítóként.

Próbáltam értelmezni a KRESZ vonatkozó szakaszát, és szerintem beleférne az értelmes forgalomirányítás. www.webkresz.hu/jog/lm_pg_06-7.html

A jelzőőrségben egyébként ott van a hiba, hogy nem akkor jeleznek (gyakorlatban az autók elé állnak) amikor egy gyalogos át akar menni, hanem akkor, amikor feltűnik a környéken. Egyébként az a tapasztalat, hogy 1-2 hét után meg szokták unni a jelzőőrséget, és onnét fogva megszűnik a dugó.

feherb 2014.09.12. 15:42:45

@feherb: A KRESZ vonatkozó szakaszába szerintem beleférne az értelmes forgalomirányítás:

KRESZ: "A jelzőőr vagy a polgárőr jelzőtárcsával vagy piros fényű lámpával adott jelzésére meg kell állni."

Tehát megállíthatná az autóst, majd a gyalogost, majd megint az autóst.

Viszont:

KRESZ: "7. § (2) Ha a forgalmat jelzőőr vagy polgárőr irányítja, köteles azt az egyéb veszélyt jelző táblával - a jelzőőrre vonatkozó kiegészítő táblával együtt - a külön jogszabályban meghatározottak szerint előre jelezni."

Én ilyen táblát nem láttam.

Tolesz 2014.09.12. 15:43:00

@feherb: Forgalmat csak rendőr irányíthat. Én nem látom értelmét egy ilyen egyszerű közlekedési helyzetben a rendőrnek. A zebrán át kell engedni a gyalogosokat. Ráadásul a gyerekek sokszor kiszámíthatatlanul futkosnak, ezért nagyon óvatosan kell iskola közelében haladni. És nem megunják egy idő után a jelzőőrséget, hanem csak az iskolakezdéstől 1 hónapig van erre az önkormányzattól/iskolától/rendőrségtől felkérés. Utána az autósok és a gyalogosok is belejönnek.

Tolesz 2014.09.12. 15:46:38

@feherb: Kiragadtál a KRESZ-ből egy mondatot, amiben ráadásul benne is van, hogy külön jogszabályban meghatározottak alapján. A polgárőr törvényben van ez leírva. Csak közlekedési baleset esetén kell tábla, és akkor is csak bizonyos esetekben.

feherb 2014.09.12. 15:56:28

@Tolesz: Nem kiragadtam, összesen 2 bekezdés foglalkozik a KRESZ-ben azzal, hogy mit csinál/hat/ a jelzőőr+polgárőr. Szépen sorban mind a kettőt ide másoltam, és próbáltam értelmezni, hogy akkor most csinálhatnának-e valami értelmesebbet az iskola előtt a dugó generálásnál. A KRESZ ezt szerintem nem zárja ki, de a polgárőr törvény lehet, hogy igen.
süti beállítások módosítása