HTML

 

tizenegyker


Budapest XI. kerületének, azaz Újbudának gyönyörű és rémséges oldala.

Fedélzeti kamera

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

  • Meister: Csak nem lesznek idén önkormányzati választások? Ilyenkor érdekes módon sok többéves probléma hipp... (2019.05.30. 08:56) Eltűnt a Fehérvári út szégyene

Tömegnyomor a Kelenföldi autóbuszgarázsban

2015.04.27. 10:13 :: tizenegyker

A Kelenföldi autóbuszgarázs nyílt napjával ténylegesen kezdetét vette a 100 éves a budapesti autóbusz-közlekedés emlékéve. Április 26-án a múlt és jelen autóbuszainak kiállításával, a szerelőcsarnok bemutatásával, tesztvezetéssel, nosztalgiajárattal, és számos egyéb programmal várták az érdeklődőket a Hamzsabégi út 55. szám alatt.

150426_kelenfoldbuszgarazs.jpg

Ahogy a centenáriumra készült kiadványból kiderül, 1915. március 15-én, egy vasárnapi napon indult el a főváros első autóbuszjárata. Reggel 7 órakor egy emeletes, akkumulátoros Austro-Daimler autóbusz és egy egyszintes, benzinmotoros kistarcsai kocsi indult a Hősök teréről az Andrássy úton át a mai Bajcsy-Zsilinszky (akkor még Vilmos császárról elnevezett) útig.

A buszok negyedóránként indultak, és mivel még megállóhelyek nem voltak, bárki leinthette őket. Az első fordulón nemigen volt utasa a járműnek, a kalauzoknak bátorítással kellett invitálniuk a közönséget. Csak később, amikor megtudták, hogy 14 fillérért mindenki felszállhat, indult be az üzlet, lepték el az utasok a buszokat.

A BKV 1968. január 1-jével alakult meg. Az év végére a járműállomány már meghaladta az 1300 kocsit. A BKV ekkor 93 autóbusz-viszonylatot működtetett. A vállalatnál több mint 24 ezren dolgoztak teljes munkaidőben.

A szervezők a rendezvény meghirdetésére nem fektettek túl nagy energiát, mégis óriási igény mutatkozott. Mind a kijelölt hely, mind a kiállított buszok száma kevésnek bizonyult, így az egész napot leginkább a sorban állás jellemezte. Már a regisztráció sem volt zökkenőmentes, hiába mutatkozott rendkívül hosszú sor, nem állítottak be újabb embereket a gyorsaság kedvéért. Így volt aki a regisztrációt, és az azzal járó lehetőségeket ki is hagyta.

Aki kilátogatott, mindenesetre gazdag élményekkel térhetett haza, no meg a lábán olajjal, mert a szervezők elmulasztották a placc tisztítását.

A rendezvénysorozat részeként 2015. május 31-én az óbudai, szeptember 6-án a dél-pesti, szeptember 27-én a kőbányai és október 18-án a cinkotai buszgarázsban lesz nyílt nap.

1 komment

Címkék: bkv rendezvény

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenegyker.blog.hu/api/trackback/id/tr177402224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idegen a földön 2015.04.27. 21:59:29

10:00-kor indult a program. 10:20-kor a tesztvezetés szabad időpontjai beteltek.
10:30-kor léptem le, látva a tömeget, meg azt, hogy mindenhova elég sokáig kell sorba állni.
süti beállítások módosítása