HTML

 

tizenegyker


Budapest XI. kerületének, azaz Újbudának gyönyörű és rémséges oldala.

Fedélzeti kamera

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

  • Meister: Csak nem lesznek idén önkormányzati választások? Ilyenkor érdekes módon sok többéves probléma hipp... (2019.05.30. 08:56) Eltűnt a Fehérvári út szégyene

Kitérő a halálba

2016.05.04. 09:35 :: tizenegyker

Egy motoros életébe került az Albertfalva kitérő kereszteződése. Az a kereszteződés, melynek átépítésének, jelzőlámpásításának már meg kellett volna valósulnia, legalábbis Vitézy Dávid egykori BKK-vezér egykori ígérete szerint.

Május 3-án 19:30-körül történt a tragédia. A történtek kibogozásánál nem lesz könnyű dolga a rendőrségnek, ügyészségnek, és nagy valószínűséggel a bíróságnak sem. Valami olyasmi lehetett, hogy a Fehérvári útról balra a Csurgói útra akart kanyarodni egy Fiat Punto. A Kondorosi útra vezető oldalon a két zebra között autók ragadtak, hogy a gyalogosok átkelhessenek. Miután elhaladtak, talán egy másik autós még az elsőbbségéről is lemondott, hogy a Fiat elindulhasson. Ekkor azonban hatalmas motorbőgés, az esőtől vizes úton ezerrel érkezik az Andor utca felől egy Suzuki motor, cikázik egyet, és úgy gondolja, megy tovább egyenesen. Csakhogy addigra már a Fiat elkezdett lassan gurulni a Csurgói út felé. A motor bal oldala beakadt a Fiat elejébe, a kétkerekű megpördült, majd nekicsapódott egy parkoló kocsinak és előtte egy kisteherautónak.

A Fiat vezetője azonnal kipattant, és odarohant a motoroshoz. Más autósok elhajtottak, sőt, egy taxisnak még ahhoz is volt pofája, hogy a kereszteződést eltorlaszoló autót valahogy kikerülje, és a földön fekvő motoros mellett elhajtson, ahol amúgy alig volt hely. A sofőr, illetve a motoros segítségére egy 18 év körüli fiatalember sietett, megnézték a földön fekvő férfi pulzusát, de nem érezték.

160504_fehervarimotoros.jpg

A mentők legalább fél órán át próbálkoztak a férfi újraélesztésével, de nem jártak sikerrel. Olyan erővel csapódott bele a parkoló járművekbe, hogy nem volt esélye a túlélésre.

A rendőrségi helyszínelők szokásuktól eltérően nagyon gyorsan kiértek a helyszínre. Este 10 óráig eltartott, míg rögzítették a nyomokat, fényképeztek, meghallgatták, akit meg lehetett. Éppen arra került volna a sor, hogy a halottszállítóba bekerüljön az áldozat, ekkor azonban megérkezett a hozzátartozója, és meglátta a földön fekvő élettelen testet.

A levegő megdermedt. Nem is az üvöltés és amiket mondott, hanem ahogy mondta. A helyszínen mindenkinek beleremegett a lelke. És akkor átfutott az agyamon, a rendőrök, tűzoltók, mentők ezt nap mint nap hallják, meg kell küzdeniük vele, kezelniük kell. Hiába nem az ő hozzátartozójuk hunyt el, hanem egy "idegen", ez a helyzet egy olyan pszichikai nyomás, amit nagyon nehéz feldolgozni, elfelejteni végképp.

Az egyik rendőr intett, hogy az "okozó" gyorsan üljön be a rendőrautóba, talán féltették, nem tudni, hogy ha kiszúrja őt a hozzátartozó, milyen reakciót vált ki belőle. De én inkább úgy gondolom, az ő lelki világát is félteni kellett, hiszen egy ember halálának okozásában részes volt, ne kelljen a helyszínen még szembesülnie egy hozzátartozó reakciójával. Ő ezt a keresztjét egy életen át hordozni fogja, függetlenül attól, hogy jogilag hibásnak vagy vétlennek hozzák ki.

Ez a kereszteződés amúgy rendkívül veszélyes, jó magam kerülöm, amennyire csak lehet. Kanyarodás szempontjából mindenképp. A tervek szerint az átépítésének már meg kellett volna történnie, jelen állás szerint idénre, vagy tán idénre se várható, hogy lesz jelzőlámpa.

Nagyon fontosnak tartom, hogy egy-egy baleset kapcsán annak részleteiről minél többen értesüljenek, okuljanak belőle, mert így csökken az esélye, hogy másokkal is megtörténjen. Ehhez azonban a rendőrségen szemléletváltás szükséges. Ugyan most kint volt a BRFK szóvivője, de sok értelme nem volt. Ennyi volt mindössze, amit képesek voltak kirakni a police.hu-ra. Pedig lehetett volna bővebb tájékoztatást adni, figyelemmel természetesen arra, hogy még nem tudni, ki és milyen mértékben volt a hibás. De egy ilyen valahol valami történt szövegnek aztán semmi értelme. Aztán a statisztika készítésénél megy a sopánkodás a rendőrségen, hogy nem csökken a halálos balesetek száma, nem tudják hozni az unió elvárásait. Igen, el kéne gondolkodniuk azon, hogy ők is hibásak ebben.

A balesetről további fotók itt találhatók.

22 komment

Címkék: közlekedés rendőrség baleset

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenegyker.blog.hu/api/trackback/id/tr88684964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2016.05.04. 10:50:27

Be kéne tartani a kresz-t és akkor nincs baleset na meg nem kéne ész nélkül száguldozni motorral és azt hinni nem csak a kresz de a fizika törvényei se vonatkoznak rá.

todaytom 2016.05.04. 10:52:26

Nem a motorost akarom védeni de a képeken tisztán látszik hogy a baleset száraz időben történt.

tizenegyker 2016.05.04. 10:56:46

@todaytom: A baleset szemerkélő esőben történt, az útburkolat vizes volt.

pingvinmadár 2016.05.04. 11:15:48

A Kondorosi-Tétényi sarkon mostanában 3 karambol is volt, lassan minden héten.
Minimum egy STOP tábla kéne oda is, de inkább lámpa.

Maci65 2016.05.04. 11:17:36

@pingvinmadár: Abban a kereszteződésben a Kondorosiról (Fehérvári felől) nagyon durva kihajtani a Tétényire, mert a Tétényi kanyarban van a Sáfrány felől. Beláthatatlan.

todaytom 2016.05.04. 11:36:25

@tizenegyker: Bocsánat, de ebben az esetben sem helytálló a "az esőtől vizes úton" kifejezés.

tizenegyker 2016.05.04. 11:37:27

Nem tudom, mit nem lehet érteni azon, ha esik az eső, attól vizes az út.

gszabo1 (törölt) 2016.05.04. 12:42:51

köszönjük a szép cikket.

Nem is tudom... 2016.05.04. 12:49:47

Itt lakom. Láttam a helyszínelést. :(

Őszinte részvétem az elhunyt hozzátartozóinak.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2016.05.04. 14:41:49

" az esőtől vizes úton ezerrel érkezik egy Suzuki motor"

öcsém, te aztán keményen tolod. elvárod, hogy mindenki hitelesen, részletesen tájékoztasson, te meg egy elhunytat szabályszegéssel és saját halálának okozásával vádolsz.

ajánlott olvasmány - az autós-motoros ütközések 72-75 %-ban az autóvezetőt találják vétkesnek:

www.sportmotor.hu/magazin/baleseti-statisztika-motorkerekpar-auto-2014

Részvétem az elhunyt hozzátartozóinak, barátainak, bár őszintén remélem, hogy nem olvassák ezt a cikket...

tizenegyker 2016.05.04. 14:57:45

@kutya_zzr: És ez a statisztika azt jelenti, hogy ebben az esetben az autós volt a hibás? Egyáltalán ki beszél itt okozóról? Legkésőbb a bíróságon eldől, az autós felelős volt-e bármilyen szinten. A motoroson persze ez már nem segít. De az eset nyilvánossága talán másokon segíteni fog.

todaytom 2016.05.04. 15:30:47

Újságíróként mindig pártatlannak kéne írni de ez nem sikerült most. Ez a mondat eléggé azt mondja hogy mindig a motorosok a hibásak. "Ekkor azonban hatalmas motorbőgés, az esőtől vizes úton ezerrel érkezik az Andor utca felől egy Suzuki motor, cikázik egyet, és úgy gondolja, megy tovább egyenesen."

Egy motor mindig jóval hangosabb mint egy autó. Ha jól emlékszem ott két sáv megy egyenesen csak a parkoló autók az egyik sávot félig elfoglalják. Azon a környéken nagyon szar az út és a Suzuki gsr600 nem egy enduró szóval nem hinném hogy száguldozott volna.
De a helyzeten ez mit sem változtat.
Egyel kevesebben lettünk. :(

blasiuss 2016.05.04. 15:47:50

A langlovagok.hu szerint "A Fehérvári úton az Andor utca felől a Kondorosi út irányába nagy sebességgel haladó Suzuki motor...". Tehát gyorsan jött. És nem vette figyelembe "a motoros mindig puhatestű" elvet. Ettől függetlenül sajnálom őt, nyugodjon békében. :-(

kercsi vííí 2016.05.04. 16:29:40

@todaytom: Tudtommal egy blog nem újság, a blogban nem újságcikkek jelennek meg, így újságíróról sem beszélhetünk. A blog egy véleményműfaj, amatőr által. Az különbözteti meg a blog posztját a fórumbejegyzéstől, hogy szerkesztett tartalom része.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2016.05.04. 17:22:30

@todaytom: a pártatlanságnál fontosabb a szenzáció, már akinek ugye.

@tizenegyker: a statisztika semmit nem bizonyít. viszont a "motoros ezerrel jött" kifejezés annál többet... tisztelet, tapintat, ha már egy elhunytról van szó.

Nem is tudom... 2016.05.04. 21:00:54

@kutya_zzr: Tudod jól, hogy a motoros mindig száguldozik, a kerékpáros minden piroson áthajt, a fehér furgonos pedig maga az ördög...

cso zsi 2016.05.05. 07:18:23

@todaytom: Helytállónak kell lennie, 4-5 óra között még volt esőféleség.
Naponta kétszer megyek át gyalog itt, gépjárművel is sokszor.
@kutya_zzr: Abban a kereszteződésben kettő gyalogátkelőhely van. A villamosmegállók miatt, mert a nép le- és felszállni szeretne.
Abban a kereszteződésben kb. percenként van kanyarodó autó, akár a Csurgóira, akár a Temesvárba.
A baleset még érthető lenne, ha az autó a Csurgóiről jött volna ki, onnan a kilátás is problémás, s az onnan kihajtó sem észrevehető könnyen. A Puntosnak még a Csurgóiról kihajtóra is várni kellhetett, mert amíg az onnan nem jön ki, nem tud behajtani a parkoló kocsik miatt.
Egy fél méter széles motoros nem látszik úgy, mint a gépjárművek, vagy a villamos.
Egy fénysebességgel haladó motoros nem ad esélyt, hogy életben hagyják. A motor 50 méternyire fekszik a kereszteződéstől.
A fiam motorja pár sarokkal odébb, hasonló időjárás mellett, és valamelyik résztvevő piroson áthajtása után a gépjármű előtt hevert.
Csak az első villa bánta.

Nem is tudom... 2016.05.05. 09:33:17

@cso zsi: Nem állt meg a Puntó előtt, mivel csak súrolta az autó elejét, és tovább haladt, irányt változtatva ütközött a parkoló Astrának, majd a teherautó platójának (valószínűleg itt esett le a motorról, ami a plató bal széle alól csúszott vissza a sávba). Az 50 méter pedig 30,4 méter (harminc egész négy) a Puntóval ütközéstől számítva (nézd meg a felfestéseket, ha naponta arra jársz, még látszanak). Majd a szekértői vélemény megmondja, hogy történt a baleset, addig nyugodtan mellőzni lehetne a "fénysebességgel" és hasonló kifejezéseket. Dolgozik az előítélet rendesen, úgy igazságos, ha a saját fiadat is elítéled, amiért motorozik. Szegény fiad.

cso zsi 2016.05.05. 09:56:50

@Nem is tudom...: Nem véletlen írtam a fiam esetében, hogy "valamelyik résztvevő piroson áthajtása".
Valóban, elnéztem egy villanyoszloppal a képen. a motoros a teherautó mellett (ez fél órája is ezen a pozíción állt, mint a képeken), a motor jóval odébb.

cso zsi 2016.05.05. 10:30:07

@Nem is tudom...: Fehérfurgonos vagyok.
(meg piros, meg sárga, néha kék). Mikor mi jut.
Motorosra, bringásra vigyázok, ha hagyja magát.

Csilla0 2016.05.06. 00:23:40

@Nem is tudom...: Szia Nem is tudom! Az elhunyt hozzátartozója vagyok. Nagyon megköszönném, ha felvennéd velem a kapcsolatot az edmondedi@citromail.hu email címen, mert lennének kérdéseink a balesettel kapcsolatban.
Ha küldesz telefonszámot, szívesen venném, ha felhívhatnálak.
Előre is nagyon szépen köszönöm a gyászoló család nevében.

metalmania 2016.05.30. 18:13:51

Igaz, már pár hete történt, de első körben szeretném őszinte részvétemet nyilvánítani. A helyszínelést láttam. :( Az viszont szomorú, hogy még egy ilyen szörnyű dolog kapcsán is viták alakulnak ki... Gondolom, már sokkal több kiderült az esetről, facebookon néhányan látták is, ahogy olvastam.
süti beállítások módosítása